zapachowe

Encyklopedia PWN

metoda dojrzewania win gronowych, w wyniku której powstają charakterystyczne cechy smakowe i zapachowe (bukiet wina) w winach sherry.
trudno lotne substancje org. (lub ich mieszaniny) dodawane do kompozycji zapachowej w celu obniżenia lotności jej składników, a tym samym przedłużenia czasu pozostawania substancji zapachowej na podłożu;
proces utrwalania mięsa i przetworów mięsnych (także ryb) nadający im specyficzne cechy smakowo-zapachowe i charakterystyczną barwę, równocześnie o działaniu konserwującym dzięki składnikom dymu wędzarniczego (m.in. fenole, kwasy org. i związki karbonylowe);
kilkuprocentowy roztwór kompozycji zapachowej w 70–80-procentowym alkoholu etylowym;
cykliczne związki org. o pierścieniu zbudowanym z atomów węgla i właściwościach chem. zbliżonych do właściwości analogicznych związków alifatycznych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia