sztuczną

Encyklopedia PWN

substancje chemiczne, bakterie i in. mikroorganizmy, obecne w wodach naturalnych w zwiększonej ilości.
stan środowiska wynikający z wprowadzenia do powietrza, wody lub gruntu albo nagromadzenia na powierzchni ziemi substancji stałych, ciekłych lub gazowych albo energii w takich ilościach lub w takim składzie, że może to ujemnie wpływać na zdrowie człowieka, przyrodę ożywioną, klimat, glebę, wodę lub powodować inne niekorzystne zmiany, np. korozję materiałów.
lotne związki org. odznaczające się charakterystycznym, na ogół przyjemnym zapachem, które dzięki niemu znalazły zastosowanie praktyczne;
chem. naturalne i syntetyczne związki chemiczne o właściwościach aromatyzujących dodawane do żywności w niewielkich ilościach w celu poprawy jej aromatu (aromatyzacja produktów spożywczych; aromaty);
zapaliczka, Ferula,
rodzaj z rodziny selerowatych (baldaszkowatych), obejmujący ok. 60 gat. bylin, występujących w rejonie śródziemnomorskim i środkowej Azji;
zapaliczka cuchnąca, asafetyda, Ferula assa-foetida (Scorodosma foetidum),
gat. byliny z rodziny selerowatych (baldaszkowatych), występujący w środkowej Azji na stepach i półpustyniach Afganistanu, Iranu i Turkiestanu;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia