spichrzowy

Encyklopedia PWN

brukiew, właśc. karpiel, Brassica napus subsp. napobrassica,
podgatunek rzepaku, dwuletnia roślina korzeniowa z rodziny kapustowatych (krzyżowych), pochodząca z północnych obszarów Eurazji;
anat. pęd spichrzowy, zwykle podziemny, ze zgrubiałą, mięsistą łodygą magazynującą wodę i substancje pokarmowe;
bot. modyfikacja korzenia bocznego lub przybyszowego w organ spichrzowy, polegająca na silnym zgrubieniu korzenia na niewielkiej długości;
bot. modyfikacja podziemnej części pędu w organ spichrzowy, polegająca na silnym zgrubieniu łodygi na niewielkiej długości oraz utworzeniu z liści łuskowatej osłony tego zgrubienia;
bot. skrócony podziemny pęd, modyfikacja krótkopędu w organ spichrzowy, w którym skrócona łodyga jest przekształcona w tzw. piętkę, a liście są silnie zgrubiałe, mięsiste, bezzieleniowe (zw. łuskami);
grupa ozdobnych bylin z klasy jednoliściennych wyróżniana w ogrodnictwie ozdobnym ze względu na obecność podziemnych, spichrzowych organów zw. cebulami
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia