spichrzowy

Encyklopedia PWN

pasternak zwyczajny, Pastinaca sativa,
gatunek dwuletniej rośliny warzywnej, przyprawowej i pastewnej z rodziny selerowatych (baldaszkowatych);
roln. zabiegi stosowane w warzywnictwie i kwiaciarstwie w celu pobudzenia roślin do wcześniejszego rozwoju pędów, liści lub kwiatów, kosztem substancji nagromadzonych w kłączach, bulwach, cebulach lub innych organach spichrzowych.
pietruszka, Petroselinum,
rodzaj z rodziny selerowatych (baldaszkowatych);
prabielmo, pierwotny endosperm,
tkanka spichrzowa (zapasowa) występująca w nasionach roślin nagonasiennych, zwłaszcza iglastych
rzepa, kapusta polna, właśc. kapusta (rzepa) właściwa, Brassica rapa (B. campestris),
gatunek jednorocznej lub dwuletniej rośliny oleistej, warzywnej i pastewnej, z rodzaju kapusta;
roln. organy spichrzowe roślin dwuletnich, np. korzenie buraka, cebule, ziemniaki (tzw. sadzeniaki), przeznaczone do wysadzenia w celu reprodukcji, lub siewki (rozsada) różnych gat. roślin warzywnych i ozdobnych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia