rektyfikowany

Encyklopedia PWN

destylat alkoholowy (ok. 96% objętościowych alkoholu etylowego) otrzymywany podczas rektyfikacji spirytusu surowego;
oczyszczanie spirytusu surowego z ubocznych produktów fermentacji (przedgon i fuzle) oraz zmniejszanie w nim zawartości wody przez destylację w kolumnach rektyfikacyjnych;
spirytus
[łac. spiritus ‘tchnienie’, ‘duch’],
potoczna nazwa destylatów alkoholowych i roztworów wodnych etanolu o różnym stężeniu, stosowanych w przemyśle spoż., farm., chem.;
mat. układ 3 płaszczyzn, parami prostopadłych, przecinających się w punkcie P danej krzywej przestrzennej; są to: 1) płaszczyzna ściśle styczna, wyznaczona przez wersory i , 2) płaszczyzna normalna, wyznaczona przez i , 3) płaszczyzna prostująca (rektyfikująca), wyznaczona przez wersory i ;
napój alkoholowy o mocy 25–50%, mieszanina alkoholu etylowego i wody, niekiedy zawierająca dodane składniki zapachowe i smakowe;
napoje o właściwościach odurzających, o różnej zawartości alkoholu etylowego (etanolu), zależnej od sposobu ich otrzymywania oraz użytego surowca.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia