wódka
 
Encyklopedia PWN
wódka,
napój alkoholowy o mocy 25–50%, mieszanina alkoholu etylowego i wody, niekiedy zawierająca dodane składniki zapachowe i smakowe;
wódki czyste (zwykłe i wyborowe) są produkowane przez rozcieńczenie wodą spirytusu rektyfikowanego do mocy 40–45%; wódki gatunkowe naturalne, o mocy 40–50%, produkuje się z surowych spirytusów (destylatów) zbożowych lub owocowych, uszlachetnionych leżakowaniem (śliwowica, starka i in.); inne wódki gatunkowe — ze spirytusu rektyfikowanego i wody, z dodatkiem spirytusów surowych, nalewów (maceratów) na zioła, korzenie, owoce, oraz substancji smakowo-zapachowych; zależnie od zawartości cukru rozróżnia się: wódki wytrawne, półsłodkie, słodkie, likiery i kremy. W Polsce nazwa „wódka” obejmuje wszystkie mocniejsze trunki, także koniaki i likiery, natomiast w większości krajów nazwa „wódka” lub „vodka” jest zastrzeżona dla wódek czystych i ewentualnie lekko aromatyzowanych.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia