alkoholowe napoje
 
Encyklopedia PWN
alkoholowe napoje,
napoje o właściwościach odurzających, o różnej zawartości alkoholu etylowego (etanolu), zależnej od sposobu ich otrzymywania oraz użytego surowca.;
napoje alkokholowe, otrzymywane bezpośrednio z przefermentowanego podłoża (moszcz gronowy i owocowy, brzeczka piwna i miodowa), zawierają zwykle nie więcej niż 15–18% alkoholu; są to wina gronowe i owocowe (9–18%), cydr (1,5–9%), piwo (1,5–9%), miód pitny (9–18%) i in. Najczęściej nazwę napoje alkoholowe stosuje się jednak do tzw. spirytualiów, czyli napojów wyskokowych, które zawierają powyżej 20% alkoholu; są one otrzymywane wprost z rozcieńczonego spirytusu etylowego rektyfikowanego (wódki czyste, nalewki, likiery, aperitif), bądź przez destylację przefermentowanych moszczów (winiak, brandy, koniak, rum i in.). Napoje alkoholowe małej mocy były znane już w starożytności w krajach śródziemnomor., w Indiach, Chinach i in., wśród Indian amer. w czasach przedkolumbijskich, także u ludów prymitywnych; w XI w. odkryto we Włoszech metodę otrzymywania spirytusu przez destylację wina; rozpowszechnienie produkcji napojów alkoholowych w XIX w. wiąże się z rozwojem gorzelnictwa ziemniaczanego.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia