owocowe

Encyklopedia PWN

drozofila, wywilżna, wywilżanka, muszka owocowa, Drosophila,
najliczniejszy rodzaj owadów z rodziny wywilżnowatych, z rzędu muchówek;
w. gminna w woj. świętokrzyskim, w pow. sandomierskim, na Wyż. Sandomierskiej, nad Opatówką;
dział przemysłu fermentacyjnego, obejmujący produkcję spirytusu surowego w wyniku alkoholowej fermentacji cukrów i wydzielanie tego spirytusu ze sfermentowanego zacieru przez destylację.
surowy sok owocowy; naturalny sok komórkowy wydzielony z miąższu owoców podczas tłoczenia, zawierający składniki łatwe do ekstrakcji (cukry, kwasy org., sole mineralne) i niewielkie ilości składników stałych i półrozpuszczalnych;
palmeta
[fr.],
szt. ogrod. rodzaj płaskiej korony drzewa lub krzewu owocowego;
metoda wyjaławiania, niszczenia drobnoustrojów przez ogrzewanie, stosowana gł. w przemyśle spoż. w celu utrwalenia produktów żywnościowych (p.: mleka, soków owocowych, piwa, niektórych konserw) oraz w technice bakteriologicznej i mikrobiologicznej.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia