moszcz
 
Encyklopedia PWN
moszcz,
surowy sok owocowy; naturalny sok komórkowy wydzielony z miąższu owoców podczas tłoczenia, zawierający składniki łatwe do ekstrakcji (cukry, kwasy org., sole mineralne) i niewielkie ilości składników stałych i półrozpuszczalnych;
rozróżnia się moszcz winiarski (do wyrobu win), zwykle konserwowany dodatkiem dwutlenku siarki (SO2), także bez dodatku konserwanta, lekko fermentowany, zawierający niewielkie ilości alkoholu; moszcz świeży, niekonserwowany, służy do produkcji zagęszczonych soków owocowych (koncentratów sokowych), stanowiących utrwalony półprodukt do produkcji soków owocowych odtwarzanych (rekonstytuowanych) przez rozcieńczenie wodą i dodanie wcześniej oddzielonych (i przechowywanych) substancji, np. aromatu świeżego soku.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia