nasycenia

Encyklopedia PWN

tłuszcze, tłuszcze właściwe, lipidy proste,
biochem. estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi długołańcuchowymi o parzystej liczbie atomów węgla (acyloglicerole);
biochem. kwasy monokarboksylowe (karboksylowe kwasy) o alifatycznym łańcuchu węglowodorowym nasyconym lub nienasyconym, o parzystej liczbie atomów węgla (4–30) w cząsteczce, wchodzące w skład lipidów;
tran
[niem.],
ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby i tkanki tłuszczowej niektórych ryb i mor. ssaków; uzyskiwany przez wyciskanie, wytapianie gorącą wodą albo parą wodną lub ekstrakcję org. rozpuszczalnikami;
tusz
[niem.],
farba wodna pigmentowa (czarna lub barwna), szybko schnąca, odznaczająca się (po wyschnięciu) nasyconą barwą i połyskiem, zwykle (w odróżnieniu od atramentu) nierozpuszczalna w wodzie;
materiały, których podstawowym składnikiem jest drewno;
tworzywa sztuczne zawierające w strukturze puste przestrzenie o takim układzie wewn. ścianek materiału, że tworzą komórki o regularnym kształcie
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia