mieszanina

Encyklopedia PWN

wydzielina gruczołów woskowych robotnic pszczoły miodnej (zw. woszczarkami);
woski, woski naturalne,
mieszaniny gł. estrów monohydroksylowych wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorów;
napój alkoholowy o mocy 25–50%, mieszanina alkoholu etylowego i wody, niekiedy zawierająca dodane składniki zapachowe i smakowe;
wskaźnik, indykator,
chem. substancja, która w określonych warunkach wykazuje wyraźną zmianę właściwości, najczęściej zmianę lub pojawienie się zabarwienia, fluorescencji, chemoluminescencji i in., co pozwala na stwierdzenie odczynu badanego roztworu albo obecności określonego jonu lub cząsteczki.
parametr określający palność substancji;
mieszanina kilku wskaźników kwasowo-zasadowych tak dobranych, by umożliwić orientacyjne określenie pH roztworów w dość szerokich granicach;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia