mieszanina

Encyklopedia PWN

wielofazowe mieszaniny wybuchowe o konsystencji galarety
mieszanina spoiwa budowlanego i wody;
roztwór wodny najczęściej soli, cukru, octu lub ich mieszanina, używany do produkcji konserw, ogórków kiszonych, kompotów.
lotne związki org. odznaczające się charakterystycznym, na ogół przyjemnym zapachem, które dzięki niemu znalazły zastosowanie praktyczne;
chem. naturalne i syntetyczne związki chemiczne o właściwościach aromatyzujących dodawane do żywności w niewielkich ilościach w celu poprawy jej aromatu (aromatyzacja produktów spożywczych; aromaty);
bud. mieszanina spoiwa budowlanego, drobnego kruszywa (piasku) i wody, zwykle o konsystencji plast., twardniejąca z upływem czasu w wyniku reakcji chem.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia