lubić

Encyklopedia PWN

składniki naturalne występujące w minim. ilościach w niektórych produktach żywnościowych, gł. pochodzenia roślinnego, po których spożyciu mogą występować zaburzenia związane gł. z blokowaniem wykorzystywania przez organizm składników odżywczych pokarmu.
substytucja
[łac. substitutio ‘podstawianie’],
reakcja podstawiania, podstawienie,
chem. reakcja chem., w której atom lub grupa atomów w cząsteczce związku org. zostaje podstawiona innym atomem lub grupą atomów;
subwencja
[łac.],
subsydium,
ekon. szczególny rodzaj dotacji,
sukulenty
[łac. succus ‘sok’],
rośliny gruboszowate, zw. pot. gruboszami lub tłustoszami,
rośliny suchych siedlisk, należące do ekol. grupy kserofitów (suchorostów), gromadzące zapasy wody w specjalnej tkance miękiszowej (tzw. tkanka wodna), która wypełnia często prawie całą roślinę;
odwracalna reakcja chem. bezpośredniego wprowadzania grupy sulfonowej –SO3H do cząsteczek związków org.,
sumienie, gr. syneídēsis, łac. conscientia,
pojęcie z zakresu moralistyki, etyki i teologii moralnej (o bardzo szerokim znaczeniu), rozumiane zazwyczaj jako: wewnętrzna instancja orzekania moralnego, indywidualne rozeznanie dobra i zła, zinterioryzowane wartości uznane przez jednostkę, a wyznawane przez grupę społeczną.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia