higiena
Encyklopedia PWN
dietetyka
nauka obejmująca ogół wiedzy związanej z racjonalnym żywieniem człowieka, a także działalność w tym zakresie;
[łac. < gr.],
Dobrzycki Henryk Franciszek, pseud. Henryk Leszczyc, ur. 5 I 1841, Kalisz, zm. 7 III 1914, Warszawa,
lekarz internista i higienista, kompozytor, działacz społ., literat; pionier lecznictwa klimatycznego i sanatoryjnego w Polsce;
dur brzuszny, tyfus brzuszny,
ostra choroba zakaźna wywołana przez pałeczkę d.b. Salmonella typhi (odkrytą przez T. Browicza 1874);
lekarz holenderski;
potoczne określenie zjawiska gwałtownego wzrostu liczby ludności.
epizootiologia
nauka o przyczynach i czynnikach warunkujących występowanie, przebieg, rozprzestrzenianie oraz zanikanie chorób zakaźnych, pojawiających się masowo w populacjach zwierząt domowych i wolno żyjących.
[gr. epí ‘na’, ‘nad’, zṓon ‘zwierzę’, lógos ‘słowo’, ‘nauka’],