glebową

Encyklopedia PWN

zabieg agrotechn. zaliczany niekiedy do agromelioracji, polegający na nawożeniu gleb zasadowymi związkami wapnia (gł. w postaci węglanów i tlenków) zawartymi w nawozach wapniowych;
winorośl, Vitis,
rodzaj roślin okrytozalążkowych, drzewiastych z rodziny winoroślowatych, obejmujący 50–60 gat. pnączy występujących w Azji (gł. w Chinach) i Ameryce Północnej (1 gat. — w. właściwa, także w południowej Europie), najczęściej w łęgowych lasach liściastych na żyznych siedliskach nadrzecznych;
witaminy
[łac.],
związki organiczne o różnej budowie chemicznej, niezbędne do prawidłowej czynności organizmu, do wytwarzania składników budulcowych, hormonów, koenzymów, uczestniczące w procesach przemian metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów;
odporność roślin uprawnych na niekorzystne warunki klimatyczne i glebowe w okresie zimy i przedwiośnia, np.: duże wahania temperatury, wysuszające wiatry, brak okrywy śnieżnej, skorupę lodową, zbytnią wilgotność gleby;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia