enzymatyczny

Encyklopedia PWN

mocznikowy cykl Krebsa, cykl mocznikowy, cykl ornitynowy,
kołowy ciąg reakcji enzymatycznych u zwierząt, prowadzi do wytworzenia nietoksycznego mocznika (H2NCONH2) z ditlenku węgla oraz z toksycznego amoniaku pochodzącego z przemian aminokwasów białkowych;
produkty spożywcze utrwalane przez zamrożenie w temperaturze od –25 do –40°C przy zastosowaniu odpowiedniej metody (np. owiewowej lub kontaktowej) i przechowywane w temperaturze poniżej –18°C, w celu zachowania początkowej jakości surowca.
nekroza
[gr. nekrós ‘umarły’],
martwica,
bot. jeden z objawów chorób roślin, polegający na zamieraniu komórek, tkanek lub pewnych części organów roślin;
neuropatologia
[gr. neúron ‘nerw’, páthos ‘cierpienie’, lógos ‘słowo’, ‘nauka’],
dział anatomii patologicznej (patomorfologii) zajmujący się zmianami tkankowymi w chorobach układu nerwowego;
proces enzymatycznego wiązania azotu atmosferycznego (N2) do postaci azotu organicznego prowadzony przez wolno żyjące w środowisku naturalnym mikroorganizmy, odznaczające się zdolnością do przyswajania N2 bez współudziału roślin wyższych (bakterioryza);
enzymatyczny proces utleniania alkoholu etylowego do kwasu octowego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia