ekstrakcję

Encyklopedia PWN

węgla disiarczek, siarczek węgla(IV), CS2,
związek węgla z siarką;
woski, woski naturalne,
mieszaniny gł. estrów monohydroksylowych wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorów;
chem. naturalne i syntetyczne związki chemiczne o właściwościach aromatyzujących dodawane do żywności w niewielkich ilościach w celu poprawy jej aromatu (aromatyzacja produktów spożywczych; aromaty);
zatężanie, zagęszczanie,
chem. proces stosowany w analizie chem. polegający na zwiększaniu stężenia oznaczanego składnika (analitu) w celu poprawienia warunków jego oznaczania;
kawałki drewna o nieregularnym kształcie;
związki koordynacyjne, związki kompleksowe, kompleksy,
złożone cząsteczki lub jony (kationy, aniony), w których atom (lub jon) zw. atomem (jonem) centralnym jest połączony za pomocą wiązania koordynacyjnego z ligandami — jonami lub cząsteczkami obojętnymi.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia