ekstrakcję
Encyklopedia PWN
fr. chirurg i okulista;
dimetylosulfotlenek, sulfotlenek dimetylowy, metylosulfinylometan, DMSO, CH3–SO–CH3,
związek organiczny z grupy sulfotlenków, ciecz;
ekstraktor cukrowniczy, dyfuzor,
aparat wieżowy, bębnowy lub korytowy, do ekstrakcji ciągłej (wydobywania) cukru z krajanki buraków cukrowych, przy użyciu gorącej wody.
metoda wyodrębniania lotnych związków zapachowych ze świeżych kwiatów przez absorpcję tych związków w warstwie specjalnie oczyszczonych stałych tłuszczów (wołowego i wieprzowego) w temperaturze pokojowej;
frakcja
chem. wyodrębniona część mieszaniny odznaczająca się określonymi właściwościami fiz. — np. temperaturę wrzenia lub temperaturą topnienia, gęstością lub rozpuszczalnością w danym rozpuszczalniku (albo grupie rozpuszczalników) — lub, w przypadku rozdrobnionych ciał stałych (np. kruszywa), zakresem rozmiarów ziarn;
[łac. fractio ‘łamanie’],
Fushun, Fuszun ,
m. w północno-wschodnich Chinach, w prow. Liaoning, nad rz. Hun He, w pobliżu m. Shenyang.