ekstrakcja

Encyklopedia PWN

maceraty
[łac. maceratio ‘moczenie’],
nalewy,
półprodukty przy wyrobie wódek gatunkowych i likierów;
chem. proces, którego celem jest eliminowanie z materiału poddawanego analizie wpływu tych składników, które zakłócają wykonanie analizy chemcznej;
wprawianie w ruch danego ośrodka w celu uzyskania emulsji, zawiesiny ciał stałych lub przyspieszenia niektórych procesów (np. ekstrakcji, absorpcji, wymiany ciepła, rozpuszczania);
chem., fiz. substancja składająca się z 2 lub większej liczby składników zachowujących swe cechy indywidualne, zmieszanych w dowolnym stosunku;
surowy sok owocowy; naturalny sok komórkowy wydzielony z miąższu owoców podczas tłoczenia, zawierający składniki łatwe do ekstrakcji (cukry, kwasy org., sole mineralne) i niewielkie ilości składników stałych i półrozpuszczalnych;
chem. prawo chemiczne: w stanie równowagi dynamicznej stosunek stężeń substancji rozpuszczonej w 2 niemieszających się rozpuszczalnikach (np. wodzie i węglowodorze) jest wielkością stałą w danej temperaturze;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia