ekstrakcja
Encyklopedia PWN
frakcja
chem. wyodrębniona część mieszaniny odznaczająca się określonymi właściwościami fiz. — np. temperaturę wrzenia lub temperaturą topnienia, gęstością lub rozpuszczalnością w danym rozpuszczalniku (albo grupie rozpuszczalników) — lub, w przypadku rozdrobnionych ciał stałych (np. kruszywa), zakresem rozmiarów ziarn;
[łac. fractio ‘łamanie’],
Fushun, Fuszun ,
m. w północno-wschodnich Chinach, w prow. Liaoning, nad rz. Hun He, w pobliżu m. Shenyang.
leki sporządzane z surowców roślinnych;
heparyna
mukopolisacharyd o masie cząsteczkowej ok. 30 kDa, wytwarzany w różnych tkankach, głównie w wątrobie, płucach, jelitach;
[gr.],
substancje stosowane do selektywnego lub całkowitego hamowania rozwoju bądź niszczenia roślin występujących tam, gdzie są niepożądane;
huminy
nierozpuszczalna w wodzie w całym zakresie pH frakcja związków humusowych koloru czarnego, która pozostaje po ekstrakcji próchnicy w wodnych roztworach zasad.
[łac.],