ekstrakcja

Encyklopedia PWN

frakcja
[łac. fractio ‘łamanie’],
chem. wyodrębniona część mieszaniny odznaczająca się określonymi właściwościami fiz. — np. temperaturę wrzenia lub temperaturą topnienia, gęstością lub rozpuszczalnością w danym rozpuszczalniku (albo grupie rozpuszczalników) — lub, w przypadku rozdrobnionych ciał stałych (np. kruszywa), zakresem rozmiarów ziarn;
Fushun, Fuszun Wymowa,
m. w północno-wschodnich Chinach, w prow. Liaoning, nad rz. Hun He, w pobliżu m. Shenyang.
leki sporządzane z surowców roślinnych;
heparyna
[gr.],
mukopolisacharyd o masie cząsteczkowej ok. 30 kDa, wytwarzany w różnych tkankach, głównie w wątrobie, płucach, jelitach;
herbicydy
[łac. herba ‘trawa’, ‘ziele’, caedo ‘zabijam’],
środki chwastobójcze,
substancje stosowane do selektywnego lub całkowitego hamowania rozwoju bądź niszczenia roślin występujących tam, gdzie są niepożądane;
huminy
[łac.],
nierozpuszczalna w wodzie w całym zakresie pH frakcja związków humusowych koloru czarnego, która pozostaje po ekstrakcji próchnicy w wodnych roztworach zasad.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia