warzywnictwo
 
Encyklopedia PWN
warzywnictwo,
dział produkcji roślinnej (ogrodniczej) zajmujący się otrzymywaniem warzyw; obejmuje również naukę o hodowli i uprawie roślin warzywnych.
Uprawa roślin warzywnych (m.in. czosnku, rzodkiewki, ogórka, kawona, pora, kopru ogrodowego) była znana już w staroż. Egipcie, Grecji, Rzymie; we wczesnym średniowieczu dużą rolę w rozpowszechnieniu różnych gat. i odmian roślin warzywnych odegrały zakony prowadzące ich uprawę w ogrodach klasztornych; nieco później rozwinęła się produkcja warzyw na szerszą skalę (na zbyt), skupiona gł. w pobliżu większych miast. W XVIII, a zwłaszcza XIX w. produkcja warzyw nabrała charakteru wielkotowarowego; rozpowszechniła się uprawa warzyw pod szkłem (szklarnia, inspekt), uniezależniająca częściowo lub całkowicie produkcję warzyw od czynników klim. W Polsce w XV w. były rozpowszechnione: kapusta, cebula, marchew, rzodkiew, bób, soczewica, dynia, pasternak, jarmuż i in.; w XVI w. doszły nowe gat.: por, seler, kapusta wł., kalarepa, kalafior — sprowadzone z Włoch przez ogrodników Zygmunta I Starego i Bony; w uprawie ogrodowej w XVIII w. pojawił się ziemniak (wczesny), rabarbar. W nowocz. warzywnictwie, najbardziej intensywnym dziale produkcji roślinnej, wykorzystuje się liczne formy i odmiany, różniące się m.in.: wartością użytkową, plonowaniem, długością okresu wegetacji, wymaganiami cieplnymi, odpornością na choroby; stosuje się różne metody uprawy: w polu i cieplarniach (pod szkłem lub folią), umożliwiające zbiory warzyw w różnych terminach, także w nie sprzyjających warunkach klim.; rozpowszechnienie nowych metod przechowalnictwa i rozwój przetwórstwa pozwalają na bardziej równomierne spożycie warzyw w ciągu roku. Mimo znacznego postępu w mechanizacji w warzywnictwie duży udział pracy ręcznej jest ciągle konieczny. W Polsce 2003 powierzchnia uprawy warzyw zajmowała ok. 196 tys. ha (zbiory 5 mln t). Do krajów o szczególnie dużej produkcji warzyw i znacznym ich spożyciu należą: Włochy, Grecja, Hiszpania, Francja, USA. Odkrycie witamin, osiągnięcia nauk biol. i roln. umożliwiły rozwój warzywnictwa jako nauki; w Polsce rozwija się ona w wyższych uczelniach roln. oraz w zał. 1964 Inst. Warzywnictwa w Skierniewicach.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia