inspekt
 
Encyklopedia PWN
inspekt
[łac.],
przyśpiesznik,
roln. urządzenie służące do uprawy roślin, gł. warzyw w okresie niesprzyjających warunków klimatycznych — zimy, wczesnej wiosny i późnej jesieni, zapewniające im odpowiedni mikroklimat.
Służy do produkcji rozsady roślin o długim okresie wegetacji, np. pomidorów, do przyspieszenia plonowania, np. kalafiorów, ogórków, także uzyskiwania plonów roślin często zawodzących w miejscowych warunkach klim. (w Polsce np. melon, kawon, papryka); jest to skrzynia (drewniany lub z lekkiego betonu) nakrywana oknami inspektowymi, wpuszczana w ziemię na stałe lub przenośna (i. przenośne); rozróżnia się inspekty jednospadowe (z oknem na południe) i dwuspadowe (tzw. belgijki), zimne lub ciepłe — dodatkowo ogrzewane, np. rozkładającym się obornikiem, gorącą wodą; kosztowne oraz pracochłonne inspekty coraz częściej zastępuje się cieplarniami foliowymi.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia