menachinony
 
Encyklopedia PWN
menachinony, farnochinony,
grupa wit. K;
są rozpuszczalne w tłuszczach; są pochodnymi 1,4-naftochinonu, który w położeniu 2 zawiera grupę metylową; poszczególne witaminy różnią się podstawnikiem w położeniu 3 — wit. K1 (fitomenadion) w położeniu 3 ma 20-węglowy podstawnik fitylowy (C20H39), a wit. K2 (menachinon) ma łańcuch składający się ze zmiennej liczby reszt izoprenowych;
wit. K są syntetyzowane przez rośliny zielone (sałata, szpinak) i drobnoustroje; uczestniczą w syntezie białkowych czynników krzepnięcia krwi; są wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt; niedobór (powodowany m.in. przez podawanie sulfonamidów) prowadzi do obniżenia krzepliwości krwi, skazy krwotocznej oraz krwawienia do narządów ciała (brak protrombiny). Oprócz naturalnych wit. K w lecznictwie są stosowane też syntet., np. wit. K3 (menadion).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia