żywność

Encyklopedia PWN

naturalne lub przetworzone mieszaniny, gł. triacylogliceroli różnych kwasów tłuszczowych, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, stanowiące jeden z podstawowych składników żywności, o wysokiej wartości energ.(ok. 38 kJ/g);
w wojsku polskim od XVI w. żołnierz zaciężny w konnicy, szlachcic, który służył za żołd — w wysokości zależnej od liczebności wystawionego przez niego pocztu (kilku pachołków, potem 1–2 pocztowych);
transport łatwo psujących się produktów (gł. żywności) w regulowanej, stałej temperaturze, niższej od temperatury otoczenia;
Trawiński Alfred, ur. 4 IV 1888, Czortków (Ukraina), zm. 7 IX 1968, Lublin,
lekarz medycyny i weterynarii; specjalista z zakresu higieny żywności pochodzenia zwierzęcego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia