śmietanę

Encyklopedia PWN

drożdże, Saccharomyces,
jednokomórkowe grzyby workowe z rodziny drożdżowatych (Saccharomycetaceae);
gofry
[fr. gaufrer ‘wytłaczać’],
rodzaj wafla spożywanego na gorąco, zwykle ze śmietaną, konfiturami lub cukrem pudrem.
hematyt
[gr. haíma ‘krew’],
minerał, tlenek żelaza Fe2O3
Jagodziński Andrzej, ur. 4 VIII 1953, Garbatka,
pianista jazzowy, także waltornista;
kajmak
[ros. < tur. kaymak ‘śmietana’],
pot. masa cukiernicza (kajmakowa) sporządzana z mleka lub śmietanki, cukru, masła, wanilii lub czekolady, kakao, kawy, karmelu; stosowana m.in. do przekładania tortów i ciast (też nazwa cisat z masą kajmakową);
majonez
[fr.],
półpłynny produkt tłuszczowy, o konsystencji zbliżonej do konsystencji gęstej śmietany, o lekko ostrym, kwaskowatym smaku i kremowej barwie;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia