śmietanę

Encyklopedia PWN

masielnica, maselnica,
urządzenie do wyrobu masła ze zmaślanej w nim śmietany, przez jej ubijanie i związane z tym spienianie;
mlecznobiała ciecz pozostała po oddzieleniu ziaren tłuszczu ze zmaślonej śmietany;
melba, peche Melba,
deser zrobiony z połówek obranych brzoskwiń (peche), ugotowanych w syropie, ostudzonych, ułożonych na grubej warstwie lodów śmietankowo-waniliowych, a następnie pokrytych galaretką malinową z dodatkiem bitej śmietany (nie był stosowany w oryginalnej recepturze).
ptyś
[fr.],
ciastko z parzonego ciasta, napełnione bitą śmietaną.
solferino
[wł.],
zupa ugotowana na rosole lub wywarze z włoszczyzny, z dodatkiem pokrojonych lub przetartych ziemniaków, zielonego groszku lub pokrojonej fasolki szparagowej, przetartych pomidorów oraz zasmażki lub śmietany zmieszanej z żółtkami jaj.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia