śliwki

Encyklopedia PWN

olejowiec, palma olejowa, Elaeis,
rodzaj z rodziny arekowatych (palm), obejmujący 2 gat. roślin drzewiastych występujące w obszarach międzyzwrotnikowych;
oliwka europejska, oliwka uprawna, drzewo oliwne, Olea europea,
gatunek rośliny drzewiastej z rodziny oliwkowatych pochodzący z Azji Mniejszej, uprawiany w Europie od ponad 4 tys. lat;
słodka wódka lub likier owocowy, sporządzane przez zmieszanie spirytusu, soków owocowych i nalewów, gł. z owoców wiśni, truskawek, malin, porzeczek i śliwek, zwykle aromatyzowane nalewem z pestek śliwek, kardamonem, kolendrą, cynamonem, kwiatem muszkatołowym itp.; często nosi nazwę przeważającego gatunku owoców, np. r. truskawkowa czy malinowa;
dział gospodarstwa wiejskiego zajmujący się produkcją owoców jadalnych w sadach (np. jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie), gajach (np. oliwki, drzewa cytrusowe), na plantacjach (np. porzeczki, truskawki);
miasto w północnej Albanii (prefektura Kukës), u południowego podnóża Gór Północnoalbańskich;
bigos
[niem.],
tradycyjna staropol. potrawa z kapusty kwaszonej, świeżej lub mieszanej, duszonej z drobno pokrojonymi, różnymi gatunkami mięsa (wieprzowina, wołowina, dziczyzna, drób, kiełbasa), z dodatkiem przypraw, suszonych grzybów i śliwek, niekiedy czerwonego wytrawnego wina;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia