śliwki
Encyklopedia PWN
pejsachówka
mocna wódka wytrawna, zwykle ze śliwek;
[hebr.],
bot. typ owocu mięsistego, w którym wewn. część ściany owocu stanowi łupina nasienna, sklerenchymatyczna (twardzica), która otacza nasienie tworząc pestkę;
przetwór (koncentrat) z owoców, gł. śliwek węgierek, otrzymywany przez kilkakrotne zagęszczenie miąższu lub przecieru owocowego, w warunkach przem., z niewielkim dodatkiem cukru (10–30%).
potrawa ang. o konsystencji budyniu sporządzana z kaszy, mąki, mleka, jaj, mięsa, owoców (np. śliwek — plumpudding), z dodatkiem przypraw.
półprodukt z umytych i oczyszczonych owoców (głównie truskawek, malin, śliwek, porzeczek), utrwalony metodą chemiczną (np. sulfitacja) lub przez mrożenie, pasteryzację;
wódka pędzona zwykle ze śliwek;