śliwki

Encyklopedia PWN

cyprzyn, Cordia,
rodzaj roślin z rodziny ogórecznikowatych (szorstkolistnych);
usuwanie pestek z owoców (np. wiśni, śliwek, czereśni) poprzedzające dalsze przetwarzanie pozostawionej części jadalnej.
dział przemysłu fermentacyjnego, obejmujący produkcję spirytusu surowego w wyniku alkoholowej fermentacji cukrów i wydzielanie tego spirytusu ze sfermentowanego zacieru przez destylację.
liczi, śliwka chińska, liczi chińskie, bobczyca, Litchi sinensis,
gatunek rośliny okrytozalążkowej drzewiastej z rodziny mydleńcowatych (Sapindanaceae), pochodzący z południowych Chin i Malezji;
w znaczeniu sadowniczym jadalne części trwałej rośliny, związane z rozwojem kwiatu;
palinka
[węg.],
węg. wytrawna wódka owocowa;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia