owoce jadalne
 
Encyklopedia PWN
owoce jadalne,
w znaczeniu sadowniczym jadalne części trwałej rośliny, związane z rozwojem kwiatu;
oprócz owoców jadalnych z sadów, ogrodów i plantacji polowych (truskawki), pozyskuje się też owoce jadalne z lasów (np. poziomki, borówki, żurawiny). Do najbardziej znanych owoców jadalnych krajowych należą: jabłko, gruszka, śliwka, czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, morela, orzechy wł. i laskowy, agrest, porzeczka, malina, truskawka, poziomka, borówka brusznica, borówka czarna i żurawina. Spośród licznych owoców jadalnych stref podzwrotnikowej i zwrotnikowej największe znaczenie w świat. handlu mają: banan, pomarańcza, cytryna, mandarynka, grejpfrut, winogrona, kumkwat, orzech kokosowy, daktyl, mango, awokado, oliwka, granat, figa, ananas, kasztan jadalny, migdał i hurma; znaczenie lokalne — mangostan, durian, nanercz, flaszowiec, gwajawa. Owoce jadalne są bogatym źródłem cukrów, soli mineralnych, kwasów org., pektyn i witamin; ich udział w pożywieniu ludzi stale wzrasta.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia