zapach

Encyklopedia PWN

fiz. cząstki elementarne (fundamentalne), składniki protonów, neutronów i in. hadronów;
faza procesu produkcyjnego przy wyrobie gł. wina, miodu pitnego, destylatów i spirytusów naturalnych, przetrzymywanych w określonych warunkach i przez określony czas trwania fazy, w celu zharmonizowania zapachu, smaku i wstępnego sklarowania;
linalol, 3,7-dimetylo-1,6-oktadien-3-ol, C10H18O,
związek organiczny, acykliczny alkohol terpenowy;
masłowy kwas, kwas butanowy, CH3CH2CH2COOH,
związek organiczny, nasycony alifatyczny kwas karboksylowy;
mirra, mira,
chem. wonna gumożywica, patologiczna wydzielina wypływająca ze zranień gałęzi balsamowca mirra (balsamowe drzewa), zasychająca w postaci bryłek (łez);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia