zapach

Encyklopedia PWN

olejek eteryczny, mieszanina związków chemicznych, o składzie zależnym od metody wyodrębniania;
dezodoryzacja
[fr. < łac. odor ‘zapach’],
odwanianie,
usuwanie niepożądanych zapachów z produktów spożywczych, wody, wyrobów technicznych, pomieszczeń, np. hal produkcyjnych i in.;
diacetyl, 2,3-butanodion, dimetyloglioksal, CH3COCOCH3,
związek organiczny, diketon alifatyczny;
egzaltolid, 15-pentadekanolid, C15H28O2,
związek organiczny, makrocykliczny lakton; bezbarwna substancja krystaliczna o temperaturze topnienia 37–38°C, temperaturze wrzenia 169°C (pod ciśnieniem 1,3 hPa);
egzalton, cyklopentadekanon, C15H28O,
związek organiczny, makrocykliczny keton, ciało stałe;
farnezol, C15H25OH,
związek organiczny, alkohol seskwiterpenowy, bezbarwna ciecz;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia