leżakowanie
 
Encyklopedia PWN
leżakowanie,
faza procesu produkcyjnego przy wyrobie gł. wina, miodu pitnego, destylatów i spirytusów naturalnych, przetrzymywanych w określonych warunkach i przez określony czas trwania fazy, w celu zharmonizowania zapachu, smaku i wstępnego sklarowania;
najbardziej rozpowszechnione l. win, miodów pitnych i destylatów przeznaczonych do produkcji brandy i whisky jest określane także jako dojrzewanie; procesy dojrzewania (zwykle w dębowych beczkach) zachodzą samorzutnie, w wyniku powolnych przemian, w których bierze udział m.in. tlen z powietrza i kwasy garbnikowe wypłukane z drewna beczek, a leżakowany napój nabiera przyjemnego zapachu i smaku, z wytworzeniem właściwego bukietu; procesy leżakowania (łącznie z dojrzewaniem) trwają od kilku miesięcy do kilkudziesięciu lat, np. w przypadku miodów pitnych (półtorak, dwójniak) — do 40 lat, win — od jednego roku do kilku lat, brandy i whisky — kilka lat.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia