koprowy olejek
 
Encyklopedia PWN
koprowy olejek:
1) olejek kopru włoskiego, olejek fenkułowy, olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną rozdrobnionych owoców kopru włoskiego; ciecz o anyżkowym zapachu; gł. składnikami są: trans-anetol (60–90%) i fenchon (nie występuje w odmianie słodkiej), metylochawikol i monoterpenowe węglowodory; ma działanie antyspetyczne i wykrztuśne (składnik syropów dla dzieci); stosowany w aromatach spoż. (cukierki, wódki) i kompozycjach zapachowych (pasty do zębów, płyny do płukania ust);
2) olejek kopru ogrodowego, olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną rozdrobnionych owoców kopru ogrodowego; ciecz o koprowym zapachu z nutą kminkową; gł. składniki: (+)-karwon, (+)-limonen; stosowany gł. w aromatach spoż.; na mniejszą skalę otrzymuje się o.k. z baldachów kopru.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia