mirra
 
Encyklopedia PWN
mirra, mira,
chem. wonna gumożywica, patologiczna wydzielina wypływająca ze zranień gałęzi balsamowca mirra (balsamowe drzewa), zasychająca w postaci bryłek (łez);
żółta lub brunatna masa (otrzymywana też w postaci proszku); odznacza się charakterystycznym, aromatycznym zapachem (który podczas ogrzewania, a zwłaszcza palenia staje się bardzo silny), gorzkim smakiem; olejek eteryczny otrzymywany z mirry (olejek mirrowy) oraz alkoholowe roztwory mirry są stosowane jako środki odkażające, leki w chorobach jamy ustnej i przyzębia; olejek jest wysoko ceniony w kompozycjach perfumeryjnych (nośnik orientalnych akordów i znakomity utrwalacz zapachu); od czasów starożytnego Egiptu mirra jest stosowana w kadzidłach do wytwarzania dymu podczas obrzędów religijnych oraz do namaszczania i balsamowania zwłok (opisana m.in. w Starym Testamencie, Nowym Testamencie i w Koranie).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia