zapach

Encyklopedia PWN

tiazol, 1,3-tiazol, C3H3NS,
pięcioczłonowy związek heterocykliczny, którego pierścień zawiera 2 heteroatomy (atom azotu i atom siarki);
tioalkohole, dawniej merkaptany,
związki org. należące do tioli, siarkowe analogi alkoholi opisane wzorem ogólnym R–SH (R — alkil);
olejek absolutny (absolut) otrzymywany przez ekstrakcję konkretu lub pomady pozyskanych (metodą Enfleurage) z kwiatów tuberozy bulwiastej;
tungowy olej, olej chiński, olej drzewny,
olej otrzymywany z orzeszków tungowca;
półtwardy, nie prasowany, dojrzewający (2–4 miesiące) ser podpuszczkowy, wyrabiany z mleka krowiego, o miąższu elastycznym, o oczkach lekko spłaszczonych, barwy żółtawej do ciemnożółtej, charakterystycznym lekkko kwaśnym, lekko ostrym lub lekko gorzkim smaku i zapachu;
ziele tymianku pospolitego, o charakterystycznym smaku i zapachu;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia