skrobiowy

Encyklopedia PWN

zootechn. mierniki wartości pokarmowej (produkcyjnej) pasz, używane także do określania zapotrzebowania zwierząt na karmę.
zakład wytwórczy produkujący spirytus surowy (nie oczyszczony alkohol etylowy) przez fermentację surowców skrobiowych (np. ziemniaki, zboże), cukrowych (np.: buraki cukrowe, melasa, owoce, trzcina cukrowa) lub celulozowych (np. posiarczynowe ługi odpadowe z przemysłu papierniczego, hydrolizaty celulozowe);
jams, pochrzyn, ignam, Dioscorea,
rodzaj z rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae), obejmujący ok. 600 gat., rosnących w obszarach międzyzwrotnikowych i zwrotnikowych obu półkul;
karmel
[fr. caramel < łac. canna ‘trzcina’, mel ‘miód’],
cukier palony,
naturalny barwnik spoż. o charakterystycznym aromacie i smaku (zabarwienie od żółtego do ciemnobrązowego);
zakład przem. produkujący mączkę skrobiową z surowców roślinnych bogatych w skrobię (ziemniaki, pszenica, kukurydza i in.) przez mech. wypłukanie ziaren skrobiowych i ich wysuszenie.
tradycyjna nazwa działu produkcji, obejmującego otrzymywanie krochmalu (mączki skrobiowej) z bogatych w skrobię surowców roślinnych, jak: bulwy ziemniaka i manioku, ziarna pszenicy, kukurydzy, ryżu, korzeni maranty, rdzenia palmy sagowej (sagownica);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia