jams
 
Encyklopedia PWN
jams, pochrzyn, ignam, Dioscorea,
rodzaj z rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae), obejmujący ok. 600 gat., rosnących w obszarach międzyzwrotnikowych i zwrotnikowych obu półkul;
niektóre tam uprawiane; liście sercowate; kwiaty drobne, zebrane w grona lub kłosy; bulwy gł. podziemne (do 2 m dł. i 18 kg), po ugotowaniu lub upieczeniu podstawowe pożywienie skrobiowe w wielu krajach; po wysuszeniu dostarczają mączki skrobiowej; najczęściej uprawia się jams chiński, D. batatas (tzw. chiński ziemniak) — we wschodniej Azji, jams skrzydlaty, D. alata — na Płw. Indyjskim, Filipinach, w całej Oceanii, na Antylach i w środkowej Afryce.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia