półproduktem

Encyklopedia PWN

ogół środków techn., procesów technol., materiałów i metod organizacyjnych służących zapisywaniu, gromadzeniu, powielaniu i udostępnianiu informacji, szczególnie pisanej (dokumenty, czasopisma nauk. i in., książki, mapy), w formie zminiaturyzowanych obrazów fotograficznych.
moszcz utrwalony dodatkiem spirytusu rektyfikowanego;
surowy sok owocowy; naturalny sok komórkowy wydzielony z miąższu owoców podczas tłoczenia, zawierający składniki łatwe do ekstrakcji (cukry, kwasy org., sole mineralne) i niewielkie ilości składników stałych i półrozpuszczalnych;
związki org., pochodne naftalenu, których cząsteczki zawierają jedną lub więcej grup sulfonowych –SO3H;
kul. półprodukty przy wyrobie wódek gatunkowych i likierów, → maceraty.
włók. postać półproduktu włók. (przędza, nić, taśma), nawiniętego na cewkę (cewkowy) lub, po zwinięciu na wrzecionie, pozostawionego luzem.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia