półproduktem

Encyklopedia PWN

półwyrób, półfabrykat, półprodukt,
produkt otrzymywany w poszczególnych zakończonych fazach produkcji, przeznaczony do dalszej obróbki lub przeróbki;
ekon. forma pomocy państwa dla krajowych producentów wytwarzających różnorakie dobra i usługi w celu ich sprzedaży za granicą;
w przetwórstwie owocowo-warzywnym półprodukt, uzyskany przez przetarcie na zimno lub gorąco rozdrobnionych owoców lub warzyw.
dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owoców i warzyw w warunkach domowych, w małych przetwórniach rzemieślniczych oraz wyspecjalizowanych zakładach przem., mogących wytwarzać wiele tysięcy ton produktów rocznie, określany wówczas jako przemysł owocowo-warzywny.
ogół operacji prowadzących do wytworzenia przędzy z surowców włókienniczych.
półprodukt z umytych i oczyszczonych owoców (głównie truskawek, malin, śliwek, porzeczek), utrwalony metodą chemiczną (np. sulfitacja) lub przez mrożenie, pasteryzację;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia