półprodukt

Encyklopedia PWN

chem. substancja powstająca z substratów w wyniku reakcji chemicznej;
w przetwórstwie owocowo-warzywnym półprodukt, uzyskany przez przetarcie na zimno lub gorąco rozdrobnionych owoców lub warzyw.
dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owoców i warzyw w warunkach domowych, w małych przetwórniach rzemieślniczych oraz wyspecjalizowanych zakładach przem., mogących wytwarzać wiele tysięcy ton produktów rocznie, określany wówczas jako przemysł owocowo-warzywny.
ogół operacji prowadzących do wytworzenia przędzy z surowców włókienniczych.
półprodukt z umytych i oczyszczonych owoców (głównie truskawek, malin, śliwek, porzeczek), utrwalony metodą chemiczną (np. sulfitacja) lub przez mrożenie, pasteryzację;
reakcja chemiczna, której substratami, półproduktami lub produktami są rodniki.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia