proteiny

Encyklopedia PWN

elektrolit
[gr. ḗlektron ‘bursztyn’, lytós ‘rozpuszczalny’],
chem. przewodnik elektryczny jonowy (zwany też przewodnikiem drugiego rodzaju), w którym poruszające się jony przenoszą ładunki elektryczne i przewodzenie prądu zawsze jest związane z transportem masy.
GFP, ang. Green Fluorescent Protein,
zielone białko fluorescencyjne, zw. też białkiem zielonej fluorescencji, pochodzi z meduzy Aequoria victoria;
Harding
[hạ:rdıŋ]
Margaret Mary, ur. ok. 1955,
austral. chemik;
produkty częściowej hydrolizy białek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego;
Jeljaszewicz Janusz, ur. 8 VIII 1930, Wilno, zm. 7 V 2001, Warszawa,
lekarz mikrobiolog;
kosmetyki
[gr.],
środki do oczyszczania, pielęgnowania i upiększania skóry, włosów, paznokci i oczu, także do maskowania defektów urody.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia