pokarmowy

Encyklopedia PWN

zakażenie, infekcja,
med. wniknięcie do ustroju i rozwój w nim biologicznego czynnika chorobotwórczego (bakterii, wirusów, grzybów chorobotwórczych);
substancje chemiczne i radioaktywne oraz bakterie chorobotwórcze i in. mikroorganizmy, występujące w glebach w ilościach przekraczających ich naturalną zawartość, niezbędną do zapewnienia obiegu materii i energii w ekosystemach, a także zanieczyszczenia mechaniczne, czyli substancje stałe inne niż tworzywo glebowe (części szkieletowe), o wymiarach ponad 1 mm, którymi mogą być m.in. odpady budowlane, nieorganiczne odpady komunalne, tj. tworzywa sztuczne, szkło, opakowania itp.
zaraza bydła i dziczyzny, posocznica krwotoczna bydła, choroba Bollingera,
zakaźna choroba bydła i wolno żyjących przeżuwaczy wywoływana przez Pasteurella multocida (pasterelozy);
zakaźna choroba świń wywoływana przez bakterię Pasteurella multocida (pasterelozy);
zarodkowa tarczka, skutelum, skutellum,
bot. wyspecjalizowany organ wchłaniania w zarodku u traw (także u zbóż);
zawartość w glebie przyswajalnych form poszczególnych składników pokarmowych (makro- i mikroelementów) w odniesieniu do określonych gatunków i odmian lub zespołów (zbiorowisk) roślin;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia