oleista

Encyklopedia PWN

modrak abisyński, katran abisyński, kapusta abisyńska, Crambe abyssinica,
gatunek jednorocznej rośliny oleistej z rodziny kapustowatych (krzyżowych), pochodzącej z Etiopii i środkowej Afryki;
fragment wybrzeża w Afryce Zachodniej, nad Zat. Gwinejską, w Togo, Beninie i Nigerii;
na ogół ciekłe tłuszcze, otrzymywane z nasion, owoców, kiełków i in. surowców pochodzących z roślin oleistych;
pachnące, oleiste produkty otrzymywane z surowców roślinnych w procesie destylacji z parą wodną lub przez prasowanie (wyciskanie) owocni owoców cytrusowych;
olejowiec, palma olejowa, Elaeis,
rodzaj z rodziny arekowatych (palm), obejmujący 2 gat. roślin drzewiastych występujące w obszarach międzyzwrotnikowych;
m. w południowo-zachodniej Nigerii, w stanie Ondo.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia