mocny
Encyklopedia PWN
napój alkoholowy o mocy 25–50%, mieszanina alkoholu etylowego i wody, niekiedy zawierająca dodane składniki zapachowe i smakowe;
yamato-e
japoński styl w malarstwie, wywodzący się z Yamato (dawna nazwa prow. Nara) z okresu Heian (794–1185), całkowicie pozbawiony wpływów chiń.;
[jamato e],
yayoi
okres w historii Japonii (IV w. p.n.e.–III w. n.e.);
[jajoi],
zapaliczka, Ferula,
rodzaj z rodziny selerowatych (baldaszkowatych), obejmujący ok. 60 gat. bylin, występujących w rejonie śródziemnomorskim i środkowej Azji;
związki chemiczne o charakterystycznych właściwościach, m.in. wywołujące reakcje barwne ze wskaźnikami (np. barwią lakmus na niebiesko);
mat. pojęcie określające sposób zachowania się wielkości zmiennej, polegający na skupianiu się jej wokół pewnej wartości;