malabarski

Encyklopedia PWN

kardamon, Elettaria,
rodzaj z rodziny imbirowatych;
wysuszone, drobne (2–3 mm), czerwonobrunatne nasiona kardamonu malabarskiego, zawierające 3–7% olejku kardamonowego, stosowane jako przyprawa, głównie do wódek i likierów, wyrobów cukierniczych i mieszanek przyprawowych (np. curry);
Karnataka, hind. Karṇāṭaka, ang. Karnataka, do 1973 Majsur,
stan w południowo-zachodnich Indiach, na Płw. Indyjskim, nad M. Arabskim;
Koczin, Koćći, hindi Kocīn, Kocci, ang. Cochin Wymowa,
m. w południowych Indiach, w stanie Kerala, nad M. Arabskim, na południowym skraju Wybrzeża Malabarskiego oraz przybrzeżnych wyspach, m.in. Bolgatty, Gundu, Vypeen.
Kollam, hindi Kollam, ang. Quilon,
m. w południowych Indiach, w stanie Kerala, nad M. Arabskim, na południowym skraju Wybrzeża Malabarskiego.
Kompania Wschodnioindyjska, Vereenigde Oost-Indische Companie (VOC),
holenderska kompania handlowa, istniejąca 1602–1798;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia