kwasy

Encyklopedia PWN

winowy kwas, kwas 2,3-dihydroksybutanodiowy, kwas 2,3-dihydroksybursztynowy, HOOC–CH(OH)–CHOH)–COOH,
hydroksykwas, którego cząsteczka zawiera 2 jednakowe asymetryczne atomy węgla;
teoria, wg której kwasami są jony lub cząsteczki mające niedobór elektronów, mogące reagować z jonami lub cząsteczkami zawierającymi wolne pary elektronowe;
foliowy kwas, kwas pteroiloglutaminowy, witamina B11,
jedna z witamin B, w której skład wchodzi kwas para-aminobenzoesowy, syntetyzowany przez rośliny wyższe, drożdże i niektóre bakterie (m.in. bakterie przewodu pokarmowego);
adenozynomonofosforowy kwas, kwas adenylowy, AMP,
nukleotyd, ester kwasu fosforowego i adenozyny; składnik kwasów adenozynodi- i adenozynotrifosforowego, koenzymów (np. NAD+, CoA) i kwasów rybonukleinowych;
askorbinowy kwas, witamina C, kwas L-askorbowy,
witamina należąca do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie;
podstawowa technika analityczna biologii molekularnej prowadząca do rozdziału mieszaniny cząsteczek kwasów nukleinowych w polu elektrycznym;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia