askorbinowy kwas
 
Encyklopedia PWN
askorbinowy kwas, witamina C, kwas L-askorbowy,
witamina należąca do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie;
syntetyzowana przez wiele roślin (z galaktozy) i wiele zwierząt (z glukozy), nie syntetyzowana przez organizmy świnek mor., małp i ludzi z powodu braku odpowiednich enzymów (jest dla nich witaminą); funkcje biol. kwasu askorbinowego polegają na tworzeniu odwracalnego układu oksydoredukcyjnego: kwas askorbinowy ⇌ kwas dehydroaskorbinowy, chroniącego różne substancje przed utlenianiem; kwas askorbinowy jest aktywatorem wielu enzymów, uczestniczy w reakcjach hydroksylacji (np. bierze udział w przejściu proliny w hydroksyprolinę w procesie biosyntezy kolagenu), stymuluje wewn. sekrecję, regenerację, wpływa na wiele innych funkcji; niedobór kwasu askorbinowego prowadzi do szkorbutu.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia