kwasami tłuszczowymi

Encyklopedia PWN

biochem. kwasy monokarboksylowe (karboksylowe kwasy) o alifatycznym łańcuchu węglowodorowym nasyconym lub nienasyconym, o parzystej liczbie atomów węgla (4–30) w cząsteczce, wchodzące w skład lipidów;
związki organiczne, których cząsteczki zawierają grupę karboksylową (–COOH) połączoną z grupą alifatyczną, alicykliczną, aromatyczną lub heterocykliczną;
biochem. wielopierścieniowe związki org. o budowie steroidowej (steroidy), o cząsteczkach zawierających 2 lub 3 grupy hydroksylowe (–OH), a na końcu łańcucha bocznego grupę karboksylową (–COOH);
rozpuszczalne połączenia kwasów żółciowych, głównie kwasu cholowego, z kwasami tłuszczowymi oraz innymi nierozpuszczalnymi w wodzie związkami, np. z niektórymi witaminami;
foliowy kwas, kwas pteroiloglutaminowy, witamina B11,
jedna z witamin B, w której skład wchodzi kwas para-aminobenzoesowy, syntetyzowany przez rośliny wyższe, drożdże i niektóre bakterie (m.in. bakterie przewodu pokarmowego);
arachidonowy kwas, C19H31COOH,
kwas tłuszczowy z 4 podwójnymi wiązaniami w cząsteczce;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia