kuchnia

Encyklopedia PWN

Francuzi, nazwa własna Les Français,
naród tworzący podstawową ludność Francji;
furier
[fr.],
w dawnym wojsku pol. podoficer ds. gosp. w kompanii;
gastronomia
[fr. < gr. gastḗr ‘żołądek’, nómos ‘prawo’, ‘ustawa’],
działalność o charakterze produkcyjno-usługowym, obejmująca prowadzenie otwartych zakładów żywienia zbiorowego: restauracji, barów, gospód, bufetów, stołówek, garmażerii itp.;
Gorazdowski Zygmunt, święty, ur. 1 XI 1845, Sanok, zm. 1 I 1920, Lwów,
polski ksiądz katolicki.
Hoffmann Alfons, ur. 12 XI 1885, Grudziądz, zm. 30 XII 1963, Gdańsk,
inżynier elektryk;
Izydor Oracz,
gr. Isis ‘bogini egipska’; doron ‘dar’; ‘dar Izydy’,
ur. ok. 1080, okolice Madrytu, zm. ok. 1130(?), Madryt,
hiszpański rolnik.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia